A járványra tekintettel a Magyar Püspöki Konferencia előírásait követve, Spányi Antal megyéspüspök rendelete alapján a következő változások lesznek templomainkban:

Szeretnénk elérni, hogy az egyes szertartásokon a hívők száma elosztódjon. Ezt szolgálja, hogy felhívjuk a kedves hívők figyelmét, hogy a vasárnapi szentmise hallgatási kötelezettségüknek a szombati, az előesti miséken is eleget tehetnek. Így két alkalom van a szentmise látogatására.
A szentmisén való részvétel ellehetetlenülése esetén (idősek és betegek, gyenge egészségi állapotúak ebbe a körbe tartoznak) az otthoni egyéni, családi imát szorgalmazzuk.
A rádió- és televízió adók a megszokottnál több szentmisét közvetítenek a hétvégéken (figyeljék a műsorismertetőket).
Nagyböjt péntekjein a keresztutak elmaradnak. Elmarad minden templomi program a szentmiséken kívül.

A szentmiséken résztvevők:
A padokban egymástól kellő távolságra foglaljanak helyet.
A „béke szertartásnál” mellőzzük a kézfogást.
Az áldozás csak kézbe fogadható.
A szertartás egésze alatt minden közvetlen kontaktus kerülendő.

A perselyezés távozáskor van, az ajtóban kitett kosarakba (mivel a készpénz a betegség átadása szempontjából veszélyforrás, ezért nem célszerű, ha ez a kézbe áldozás előtt történik).

„…Teremtő Istenünkben bízva kérjünk imáinkkal hitet, reményt és szeretetet, és kérjünk nagylelkűséget, hogy ebben a helyzetben különösen is figyelhessünk egymásra, főleg beteg és veszélyeztetettebb ember-társainkra.


Budapest, 2020. március 13.


a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – Spányi Antal megyéspüspök”